Tisztelt Kiállításlátogatók!
Sopron 1996-ban ünnepelte a népszavazás 75. éves évfordulóját, amelyen a lakosság többsége kinyilvánította: magyarok kívánnak maradni. A nemzet emlékül és hálájául törvényben is rögzítette a civitas fidelissima (leghűségesebb város) címet.
Ez a hűség azonban régebbi keletű, hiszen a város már a középkorban megnyitotta kapuját a törvényes magyar király előtt annak ellenére, hogy a város polgárainak gyermekei a cseh király fogságában voltak.
A leghűségesebb város hű az éremművészet-hez, az érembiennáléhoz, mert már tizenegyedik alkalommal kerülnek kiállításra az ország éremművészeinek legszebb alkotásai. Ez pedig nem kis feladat, de a város büszke arra, hogy a kétévenkénti seregszemle otthona továbbra is Sopron.
A Biennáléhoz hűségesek továbbra is a kiíró szervezetek és a művészek. Közöttük többet is találunk, akik már a legelső kiállításon is részt vettek.
A Biennále valamennyi látogatójának kellemes időtöltést és itt-tartózkodást kívánok Sopron város nevében.


Dr. Gimesi Szabolcs
Sopron Megyei Jogú Város polgármestere

 

Dear Visitors,
In 1996, Sopron celebrated the 75th anniver-sary of the plebiscite at which the majority of the population proclaimed that they wished to remain Hungarians. In memory and gratitude for this, the nation gave the city the title of Civitas Fidelissima (the most loyal city) which was laid down in an act of Parliament as well. This loyalty, however, dates from earlier, as the city had opened their gates to the legitimate Hungarian king in the Middle Ages already, although the citizens children were in the cap¬tivity of the Czech king.
The most loyal city is also faithful to medal art, the Biennial of Medal Art, for it is the eleventh time already that the most beautiful works of the country's medal artists have been exhibit¬ed here. This is though not an easy task, but the city is proud of the fact that Sopron has remained the home of this biennial exhibition. Faithful to this Biennial are also the organizing factors and the artists many of whom have been participating since the very first exhibi¬tion.
In the name of the City of Sopron, I wish all visi¬tors of the Biennial a pleasant stay.


Dr. Szabolcs Gimesi
Mayor of the City of Sopron